• logo
  • osnovna stranica
  • Основни суд у Добоју

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    П Р А В И Л Н И К о начину објављивања одлука на wеб страници Основног суда у Добоју

    08.02.2022.

    ОСНОВНИ СУД У ДОБОЈУ

    Број: 085-0-Су-22-000 ____

    Добој, 8.2.2022. године

     

    На основу члана 48. став 2. Закона о судовима Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'', бр. 37/12), члана 8. став 1. тачка и. Правилника о унутрашњем судском пословању ("Службени гласник Републике Српске" број 9/14), члана 1. Закона о заштити личних података (''Службени гласник БиХ'',  број: 49/06, 76/11 и 89/11), и на основу Смјерница ВСТС БиХ за објављивање тужилачких и судских одлука, предсједник Основног суда Добоју, дана  8.2.2022. године донио је

     

     

    П Р А В И Л Н И К

    о начину објављивања одлука

    на wеб страници Основног суда у Добоју

     

     

    Члан 1.

    Уводне одредбе

     

    Овим правилником уређује се начин објављивања судских одлука на wеб страници Основног суда у Добоју(у даљем тексту Суда).

     

    На wеб страници Суда се објављују оне одлуке за које предсједник суда, или поступајући судија процијене да би требале бити објављене, укључујући и одлуке од значаја за правну праксу.

     

    Предсједник суда или поступајући  судија ће одлуке које намјерава објавити на wеб страници суда електронском поштом или на други адекватан начин доставити секретару суда и wеб администратору, који су задужени за њихову анонимизацију и објаву на wеб страници.

     

    На wеб страници Суда објављују се само изреке анонимизираних судских одлука, или цијели текст одлуке, по процјени предсједника суда или поступајућег судије.

     

    На wеб страници Суда не објављују се судске одлуке у поступцима у којима је искључена јавност, осим анонимизираног саопштења о одлуци.

     

    На све остале документе Суда који се по закону објављују на огласној табли суда, у службеним гласницима или у дневним новинама, не примјењују се одредбе овог правилника и ти документи се могу неанонимизирани објавити на wеб страници суда по одобрењу предсједника суда или поступајућег судије, односно предсједника вијећа.

     

    Члан 2.

    Значење израза

     

    ''Анонимизација судских одлука'' је замјена или испуштање одређених података у судским одлукама.

     

    Под ''судским одлукама'' подразумијевају  се одлуке о приједлозима за одређивање притвора, пресуде и рјешења.

     

                Под "личним подацима" сматрају се подаци потребни за идентификацију и то: име и презиме осумњиченог/оптуженог (код женских особа и дјевојачко презиме), име једног родитеља, датум и мјесто рођења.

     

     

     

     

                " Посебни јавни интерес" у контексту ових Смјерница утврђиват ће се примјеном неког од слиједећих критерија:

     

                1. тежина кривичног дјела (нпр. ратни злочини и др. кривична дјела која не застаријевају, организирани криминал, привредни криминал, корупција, кривична дјела за која се може изрећи казна затвора у трајању од 10 година или казна дуготрајног затвора...);

                2. карактер и карактеристике учесника у поступку (нпр. јавни службеници, именовани или изабрани дужносници у извршној, законодавној или судској власти...);

                3. остали оправдани интереси јавности (нпр. опасност дјела за друштво, појавни облик криминалитета и сл.).

     

                Под одлукама "од значаја за правну праксу" сматрају се одлуке које према оцјени судова и тужилаштава могу бити од интереса за стручну заједницу, односно за праћење развоја судске праксе у оквиру његове надлежности у кривичним, управним и грађанским стварима.

     

    Члан 3.

    Начин анонимизације судских одлука у кривичним и парничним предметима

     

    У кривичним поступцима, пресуде су јавне и у начелу се објављују без ограничења везаних за природу и тежину кривичног дјела, у складу са капацитетима и ресурсима суда.

     

    У циљу заштите личног или интимног живота оптуженог или оштећеног, тужитеља или туженог, или заштите интереса малољетника, или свједока, суд ће, по службеној дужности, или по приједлогу странака, или браниоца, одлучити да се у судској одлуци објављеној на wеб страници, не објављују  лични подаци оптуженог, тужиоца, туженог, оштећеног или свједока. У том случају, такви подаци биће анонимизирани.

     

    Одлуке суда о приједлогу за одређивање притвора, или мјера забране, објављују се у виду саопштења у анонимизираној форми (иницијали осумњиченог, оптуженог, назив кривичног дјела које се истима ставља на терет и основ за одређивање).

     

    Информација о одлуци да се не потврди оптужница у цијелости, или у појединим тачкама, може се објавити када је коначна, у форми саопштења, у анонимизираној форми, као у претходном ставу.

     

    Подаци који се анонимизирају у складу са ставом 1. овог члана су:

     

    а) име и презиме (ријечи од којих се састоји име и презиме странке или ког другог учесника у поступку замијењују се иницијалом, тј. почетним штампаним великим словима послије којих се уписују тачке (нпр. Петар Петровић замијенити са П.П.). У случају да изрека одлуке садржи двије или више особа истих иницијала, анонимизација се врши тако што се код прве особе ријеч која означава име мијења почетним штампаним великим словом имена послије којег се уписује тачка, а ријеч која означава презиме мијења се почетним штампаним великим словом презимена послије којег се уписује тачка и додаје редни број 1. Код друге, треће и осталих особа истог имена и презимена идентичан је поступак изузев што се мора водити рачуна о додавању слиједећег редног броја иза иницијала (нпр. А.А.1, А.А.2, А.А.3...),

     

    б) назив и сједиште правног лица уколико је суд донио одлуку о анонимизацији на оправдан приједлог правног лица (прва ријеч назива замјењује се великим штампаним словом иза којег се ставља тачка, док се остале ријечи из назива замијењују великим или малим словом, у зависности од назива правног лица, док се сједиште замјењује великим штампаним словом иза којег се уписује тачка. Приликом анонимизације се не стављају наводници,

     

    ц) адреса пребивалишта/сједишта - назив града или мјеста мијења се почетним великим штампаним словом након чега се уписује тачка, док се остали дио као што су улица и број поште испуштају (нпр. Добој, ул. Светог Саве бр. 22, замијенити са Д.). Уколико се назив града или мјеста састоји од двије ријечи, обје ријечи се замјењују почетним великим штампаним словом града или мјеста иза којих се уписују тачке (нпр. Нови Град замијенити с Н.Г.). У случају више истих иницијала града или мјеста у истој одлуци суда, сваком називу града или мјеста истог иницијала придружити хронолошки редни број (нпр. Добој, Добановци и Дубровник замијенити с Д.1, Д.2 и Д.3),

     

    д) мјесто рођења (као под тачком ц.),

     

    е) датум рођења (умјесто датума рођења уписују се три тачке),

     

    ф) јединствени матични број грађана (умјесто ЈМБГ, стављају се три тачке),

     

    г) број личне карте, пасоша, регистарских таблица, возачке дозволе, или другог идентификационог документа (замијењују се са три тачке),

     

    х) е-маил или wеб адреса (замјењују се са три тачке),

              

    и) посебне категорије података-лични подаци који откривају расно поријекло, држављанство, национално или етничко поријекло, политичко мишљење, или страначку припадност, или чланство у синдикатима, религијско, филозофско или друго увјерење, здравствено стање, генетски код, сексуални живот, кривичне пресуде и биометријски подаци (замијењују се са три тачке). Изузетно, такви подаци се могу објавити уколико представљају битно обиљежје бића кривичног дјела,

     

    ј) други подаци који могу на посредан начин идентификовати странке и учеснике у поступку (анонимизирају се у складу са тачкама а. до и. овог члана).

     

    Члан 4.

     

    Уз све информације и одлуке које се објављују до правоснажности пресуде потребно је објавити и напомену о начелу презумпције невиности: ''Потврђивање оптужнице или доношење неправоснажне одлуке против одређене особе не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу презумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело, док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.''

     

    Члан 5.

     

                Транспарентност и јавност кривичног поступка у правилу се примјењују од момента потврђивања оптужнице.

     

                У кривичним предметима који се тичу малољетних починилаца кривичних дјела, малољетних оштећених, заштићених свједока, жртава сексуалних деликата, не примјењују се одредбе овог Правилника, него одговарајуће одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и Закона о заштити свједока у кривичном поступку. Лични подаци дјетета и сваке особе млађа од 18 година, не могу се објавити и морају бити заштићени током цијелог поступка и без обзира на статус те особе у конкретном поступку.

     

    Лични подаци свједока се не објављују све до завршетка њиховог саслушања пред судом.

     

    Члан 6.

     

                У парничним поступцима, потребно је извршити процјену јавног интереса, на начин да се, гдје год је то нужно, анонимизирају лични подаци особа које се у њима наводе. При процјени јавног интереса, могу се узети у обзир карактер и карактеристике предмета и учесника у поступку, као и остали оправдани интереси јавности, о чему процјену врши предсједник суда.

     

    Члан 7.

    Подаци који се не анонимизирају

     

    У одлукама које су донесене у поступцима вођеним пред Судом и које ће након анонимизације бити објављиване на wеб страници Суда, не анонимизирају се подаци о називу суда, ознаци списа, судијама/члановима вијећа који су донијели одлуку, записничару, осталим правосудним и управним тијелима која су учествовала у поступку (нпр. окружни тужилац, представник центра за социјални рад, полицијски службеник и слично).

     

    Члан 8.

    Остале одредбе

     

    Уз објављену судску одлуку, гдје год је то могуће, потребно је навести линк на првостепену пресуду, односно с њом повезане одлуке вишег суда по жалби.

     

    Члан 9.

     

    О свим жалбама и изјашњењима на жалбе, може се објавити кратко саопштење, са информацијама о томе да ли је и када поднесена жалба, на коју одлуку и којем суду.

     

    Члан 10.

     

    Правоснажна одлука суда ће бити уклоњена са интернета након истека рока од три године од објављивања пресуде. Судске одлуке у предметима везаним за кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, не уклањају се са интернет странице суда. Све друге одлуке и саопштења за јавност уклањају се са интернет странице по протеку годину дана од дана објављивања.

     

    Члан 11.

     

    Особа чији се лични подаци објављују има право да од суда, у разумном временском року, добије информацију о томе, као и право да затражи измјене, брисање, или допуну нетачних, или непотребних података, који се на њу односе. О основаности оваквог захтјева одлучује предсједник суда.

     

    Члан 12.

    Ступање на снагу

     

                Овај правилник ступа на снагу даном доношења и биће објављен на wеб страници Суда и огласној табли Суда.

     

     

                                                                                                   ПРЕДСЈЕДНИК СУДА

                                                                                                            Горан Ђурић

     

    Приказана вијест је на:
    89 ПРЕГЛЕДА
    Копирано
    Повратак на врх

    П Р А В И Л Н И К о начину објављивања одлука на wеб страници Основног суда у Добоју

    08.02.2022.

    ОСНОВНИ СУД У ДОБОЈУ

    Број: 085-0-Су-22-000 ____

    Добој, 8.2.2022. године

     

    На основу члана 48. став 2. Закона о судовима Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'', бр. 37/12), члана 8. став 1. тачка и. Правилника о унутрашњем судском пословању ("Службени гласник Републике Српске" број 9/14), члана 1. Закона о заштити личних података (''Службени гласник БиХ'',  број: 49/06, 76/11 и 89/11), и на основу Смјерница ВСТС БиХ за објављивање тужилачких и судских одлука, предсједник Основног суда Добоју, дана  8.2.2022. године донио је

     

     

    П Р А В И Л Н И К

    о начину објављивања одлука

    на wеб страници Основног суда у Добоју

     

     

    Члан 1.

    Уводне одредбе

     

    Овим правилником уређује се начин објављивања судских одлука на wеб страници Основног суда у Добоју(у даљем тексту Суда).

     

    На wеб страници Суда се објављују оне одлуке за које предсједник суда, или поступајући судија процијене да би требале бити објављене, укључујући и одлуке од значаја за правну праксу.

     

    Предсједник суда или поступајући  судија ће одлуке које намјерава објавити на wеб страници суда електронском поштом или на други адекватан начин доставити секретару суда и wеб администратору, који су задужени за њихову анонимизацију и објаву на wеб страници.

     

    На wеб страници Суда објављују се само изреке анонимизираних судских одлука, или цијели текст одлуке, по процјени предсједника суда или поступајућег судије.

     

    На wеб страници Суда не објављују се судске одлуке у поступцима у којима је искључена јавност, осим анонимизираног саопштења о одлуци.

     

    На све остале документе Суда који се по закону објављују на огласној табли суда, у службеним гласницима или у дневним новинама, не примјењују се одредбе овог правилника и ти документи се могу неанонимизирани објавити на wеб страници суда по одобрењу предсједника суда или поступајућег судије, односно предсједника вијећа.

     

    Члан 2.

    Значење израза

     

    ''Анонимизација судских одлука'' је замјена или испуштање одређених података у судским одлукама.

     

    Под ''судским одлукама'' подразумијевају  се одлуке о приједлозима за одређивање притвора, пресуде и рјешења.

     

                Под "личним подацима" сматрају се подаци потребни за идентификацију и то: име и презиме осумњиченог/оптуженог (код женских особа и дјевојачко презиме), име једног родитеља, датум и мјесто рођења.

     

     

     

     

                " Посебни јавни интерес" у контексту ових Смјерница утврђиват ће се примјеном неког од слиједећих критерија:

     

                1. тежина кривичног дјела (нпр. ратни злочини и др. кривична дјела која не застаријевају, организирани криминал, привредни криминал, корупција, кривична дјела за која се може изрећи казна затвора у трајању од 10 година или казна дуготрајног затвора...);

                2. карактер и карактеристике учесника у поступку (нпр. јавни службеници, именовани или изабрани дужносници у извршној, законодавној или судској власти...);

                3. остали оправдани интереси јавности (нпр. опасност дјела за друштво, појавни облик криминалитета и сл.).

     

                Под одлукама "од значаја за правну праксу" сматрају се одлуке које према оцјени судова и тужилаштава могу бити од интереса за стручну заједницу, односно за праћење развоја судске праксе у оквиру његове надлежности у кривичним, управним и грађанским стварима.

     

    Члан 3.

    Начин анонимизације судских одлука у кривичним и парничним предметима

     

    У кривичним поступцима, пресуде су јавне и у начелу се објављују без ограничења везаних за природу и тежину кривичног дјела, у складу са капацитетима и ресурсима суда.

     

    У циљу заштите личног или интимног живота оптуженог или оштећеног, тужитеља или туженог, или заштите интереса малољетника, или свједока, суд ће, по службеној дужности, или по приједлогу странака, или браниоца, одлучити да се у судској одлуци објављеној на wеб страници, не објављују  лични подаци оптуженог, тужиоца, туженог, оштећеног или свједока. У том случају, такви подаци биће анонимизирани.

     

    Одлуке суда о приједлогу за одређивање притвора, или мјера забране, објављују се у виду саопштења у анонимизираној форми (иницијали осумњиченог, оптуженог, назив кривичног дјела које се истима ставља на терет и основ за одређивање).

     

    Информација о одлуци да се не потврди оптужница у цијелости, или у појединим тачкама, може се објавити када је коначна, у форми саопштења, у анонимизираној форми, као у претходном ставу.

     

    Подаци који се анонимизирају у складу са ставом 1. овог члана су:

     

    а) име и презиме (ријечи од којих се састоји име и презиме странке или ког другог учесника у поступку замијењују се иницијалом, тј. почетним штампаним великим словима послије којих се уписују тачке (нпр. Петар Петровић замијенити са П.П.). У случају да изрека одлуке садржи двије или више особа истих иницијала, анонимизација се врши тако што се код прве особе ријеч која означава име мијења почетним штампаним великим словом имена послије којег се уписује тачка, а ријеч која означава презиме мијења се почетним штампаним великим словом презимена послије којег се уписује тачка и додаје редни број 1. Код друге, треће и осталих особа истог имена и презимена идентичан је поступак изузев што се мора водити рачуна о додавању слиједећег редног броја иза иницијала (нпр. А.А.1, А.А.2, А.А.3...),

     

    б) назив и сједиште правног лица уколико је суд донио одлуку о анонимизацији на оправдан приједлог правног лица (прва ријеч назива замјењује се великим штампаним словом иза којег се ставља тачка, док се остале ријечи из назива замијењују великим или малим словом, у зависности од назива правног лица, док се сједиште замјењује великим штампаним словом иза којег се уписује тачка. Приликом анонимизације се не стављају наводници,

     

    ц) адреса пребивалишта/сједишта - назив града или мјеста мијења се почетним великим штампаним словом након чега се уписује тачка, док се остали дио као што су улица и број поште испуштају (нпр. Добој, ул. Светог Саве бр. 22, замијенити са Д.). Уколико се назив града или мјеста састоји од двије ријечи, обје ријечи се замјењују почетним великим штампаним словом града или мјеста иза којих се уписују тачке (нпр. Нови Град замијенити с Н.Г.). У случају више истих иницијала града или мјеста у истој одлуци суда, сваком називу града или мјеста истог иницијала придружити хронолошки редни број (нпр. Добој, Добановци и Дубровник замијенити с Д.1, Д.2 и Д.3),

     

    д) мјесто рођења (као под тачком ц.),

     

    е) датум рођења (умјесто датума рођења уписују се три тачке),

     

    ф) јединствени матични број грађана (умјесто ЈМБГ, стављају се три тачке),

     

    г) број личне карте, пасоша, регистарских таблица, возачке дозволе, или другог идентификационог документа (замијењују се са три тачке),

     

    х) е-маил или wеб адреса (замјењују се са три тачке),

              

    и) посебне категорије података-лични подаци који откривају расно поријекло, држављанство, национално или етничко поријекло, политичко мишљење, или страначку припадност, или чланство у синдикатима, религијско, филозофско или друго увјерење, здравствено стање, генетски код, сексуални живот, кривичне пресуде и биометријски подаци (замијењују се са три тачке). Изузетно, такви подаци се могу објавити уколико представљају битно обиљежје бића кривичног дјела,

     

    ј) други подаци који могу на посредан начин идентификовати странке и учеснике у поступку (анонимизирају се у складу са тачкама а. до и. овог члана).

     

    Члан 4.

     

    Уз све информације и одлуке које се објављују до правоснажности пресуде потребно је објавити и напомену о начелу презумпције невиности: ''Потврђивање оптужнице или доношење неправоснажне одлуке против одређене особе не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу презумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело, док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.''

     

    Члан 5.

     

                Транспарентност и јавност кривичног поступка у правилу се примјењују од момента потврђивања оптужнице.

     

                У кривичним предметима који се тичу малољетних починилаца кривичних дјела, малољетних оштећених, заштићених свједока, жртава сексуалних деликата, не примјењују се одредбе овог Правилника, него одговарајуће одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и Закона о заштити свједока у кривичном поступку. Лични подаци дјетета и сваке особе млађа од 18 година, не могу се објавити и морају бити заштићени током цијелог поступка и без обзира на статус те особе у конкретном поступку.

     

    Лични подаци свједока се не објављују све до завршетка њиховог саслушања пред судом.

     

    Члан 6.

     

                У парничним поступцима, потребно је извршити процјену јавног интереса, на начин да се, гдје год је то нужно, анонимизирају лични подаци особа које се у њима наводе. При процјени јавног интереса, могу се узети у обзир карактер и карактеристике предмета и учесника у поступку, као и остали оправдани интереси јавности, о чему процјену врши предсједник суда.

     

    Члан 7.

    Подаци који се не анонимизирају

     

    У одлукама које су донесене у поступцима вођеним пред Судом и које ће након анонимизације бити објављиване на wеб страници Суда, не анонимизирају се подаци о називу суда, ознаци списа, судијама/члановима вијећа који су донијели одлуку, записничару, осталим правосудним и управним тијелима која су учествовала у поступку (нпр. окружни тужилац, представник центра за социјални рад, полицијски службеник и слично).

     

    Члан 8.

    Остале одредбе

     

    Уз објављену судску одлуку, гдје год је то могуће, потребно је навести линк на првостепену пресуду, односно с њом повезане одлуке вишег суда по жалби.

     

    Члан 9.

     

    О свим жалбама и изјашњењима на жалбе, може се објавити кратко саопштење, са информацијама о томе да ли је и када поднесена жалба, на коју одлуку и којем суду.

     

    Члан 10.

     

    Правоснажна одлука суда ће бити уклоњена са интернета након истека рока од три године од објављивања пресуде. Судске одлуке у предметима везаним за кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, не уклањају се са интернет странице суда. Све друге одлуке и саопштења за јавност уклањају се са интернет странице по протеку годину дана од дана објављивања.

     

    Члан 11.

     

    Особа чији се лични подаци објављују има право да од суда, у разумном временском року, добије информацију о томе, као и право да затражи измјене, брисање, или допуну нетачних, или непотребних података, који се на њу односе. О основаности оваквог захтјева одлучује предсједник суда.

     

    Члан 12.

    Ступање на снагу

     

                Овај правилник ступа на снагу даном доношења и биће објављен на wеб страници Суда и огласној табли Суда.

     

     

                                                                                                   ПРЕДСЈЕДНИК СУДА

                                                                                                            Горан Ђурић